Spørgsmål fra en ny beboerrepræsentation

Forsvar den omkostningsbestemte husleje! Forums Lejerbrevkassen Spørgsmål fra en ny beboerrepræsentation

Viser 1 svartråd
  • Forfatter
    Indlæg
    • #17667
      Nicole
      Gæst

      Jeg blev valgt som formand for beboerrepræsentation i vores boligblok og vil gerne bede jer om lidt hjælp og svar på nogle spørgsmål.

      1. Vi har fået kendskab til at lejere i vores boligblok ikke har ensartede lejevilkår iht. BRL §5, stk. 8.
      For at afklare situationen har vi bedt udlejer om kopi af lejekontrakter for alle lejere i boligblokken.
      Men udlejer har svaret følgende:
      ”Vi udleverer ikke lejekontrakter til beboerrepræsentation”

      Har udlejer ret til at nægte udleveringen af kopierne af lejekontrakter når det er den eneste mulighed for beboerrepræsentationen at afsløre en eventuel forskelsbehandling mellem lejere?

      2. Vi er bekendt med, at en lejer har fået reduktion i lejen på over 800kr., hvilket er mange penge og alle lejere ønsker at vide hvad grunden til reduktionen er. Men hverken udlejer eller den lejer som har fået reduktionen vil give beboerrepræsentationen oplysninger om det.

      Udlejer har kun givet et tvetydig svar som lyder følgende: ”I nogle tilfælde kan det være nødvendigt ved genudlejning at benytte forskellige metoder for at fremme udlejningen.”

      Vi lejere ved, at der slet ikke har været problemer med genudlejning af netop den lejlighed, som lejeren har fået reduktion for, og at der har været flere som har søgt om lejligheden, derfor undrer vi os alle over, hvorfor netop for den lejlighed blev tildelt så stor reduktion i lejen.

      Har vi som beboerrepræsentation krav på at vide, hvorfor den ene lejer har fået reduktion og hvordan den er blevet beregnet?

      3. Er det korrekt, at beboerrepræsentationen skal først hente lejers samtykke (fuldmagt) for at have ret til at stille spørgsmål til udlejeren på vegne af en lejer?

      Sådan krav har udlejer stillet til den nye beboerrepræsentation.

      Tidligere beboerrepræsentanter har ofte henvendt sig til udlejeren på vegne lejere og aldrig behøvede at fremlægge fuldmagt fra lejere.
      Beboerrepræsentanter har jo ved at blive valgt til beboerrepræsentation fået fulmagt til at handle på lejeres vegne.

      Desuden skrev udlejeren også: ”Vi vil afslutningsvis gøre opmærksom på, at beboerrepræsentationens opgave er at repræsentere beboerne i forhold til udlejer og huslejenævnet.
      Ønsker den enkelte lejer, at I skal være vedkommende behjælpelig i forbindelse med forhold i lejers lejeaftale, skal det aftales med fuldmagt. Enkelte af ovenstående spørgsmål, vil ikke besvares nærmere med mindre lejer giver jer tilladelse til at handle på deres vegne.”

      Jeg mener at udlejer modsiger sig selv, når der først skrives, at beboerrepræsentationens opgave er at repræsentere beboerne i forhold til udlejer og huslejenævnet og derefter nægter at besvare spørgsmål som beboerrepræsentationen har stillet på vegne af lejere, ved at oplyse at lejere skal give os tilladelse til at handle på deres vegne.

      4. For et kort tid stykke siden flyttede en lejer fra en lejlighed.

      Lejeren har i sådan grad misligholdt lejligheden, at det var nødvendigt med køb og udskiftning af alt møbelinventar i køkkenet.

      Ifølge Lejeloven hæfter lejeren for de ting som han ødelægger i lejligheden. Men nu viser det sig, at alt køkkeninventar (møbler, køle og fryseskabe), arbejdet for opsætningen af de nye møbler osv. er blevet betalt fra den udvendige vedligeholdelseskonto som alle lejere betaler til.

      Er det korrekt, at alle lejere skal hæfte (betale) for de ting som en enkelt lejer har misligholdt?

      På de regninger som vi har fået fra udlejer findes oplysninger om, at arbejder er udført i forbindelse med fraflytning af lejligheden.

      Udvendig vedligeholdelseskonto anvender man jo til arbejder som skal løbende vedligeholde lejligheden/boligblokken og ikke ved istandsættelse ved fraflytning af lejligheder.

      5. Lejere i boligblokken betaler til den indvendig vedligeholdelseskonto.

      Jeg har fået at vide at vedligeholdelseskonti har intet med fraflytning at gøre og kan derfor ikke bruges i den sammenhæng. LL §23, stk.3 siger at når lejeaftalen er opsagt af en af parterne, kan lejeren ikke fremsætte krav om vedligeholdelsesarbejder. Dvs. når boligen er opsagt til fraflytning, kan der ikke længere disponeres over beløb på boligens vedligeholdelseskonto.
      Er pengene ikke blevet brugt til vedligeholdelse af lejligheden inden opsigelse, afleveres boligen til den tilflyttende lejer med de midler, der eventuelt står på kontoen på overdragelsestidspunktet

      Men udlejer har opfundet en praksis, hvor penge fra kontoen for indvendig vedligeholdelse bliver brugt til istandsættelsesarbejder, som udføres efter den fraflyttede lejer. Han har oplyst bl.a. følgende: ”når et lejemål lejes ud med vilkår om, at lejer overtager lejemålet nyistandsat og skal afleveres det nyistandsat og der samtidig findes en konto for indvendig vedligeholdelse, skal indestående på kontoen modregnes i istandsættelsesudgifterne ved lejers fraflytning”

      Jeg skal også bemærke, at udlejer udover at bruge pengene fra den indvendige vedligeholdelseskonto til istandsættelsesarbejder også bruger penge fra depositum (3 måneds leje).
      Ingen af lejerne kan ikke forstå denne praksis, men udlejer påstår, at hans handlinger er lovlige.

      Har vi som beboerrepræsentanter krav på at se dokumentation for de arbejder, som blev udført ved istandsættelsesarbejder i forbindelse med fraflytning af lejligheden for at kontrollere om pengene fra den indvendige vedligeholdelseskonto er blevet virkelig brugt af udlejer til istandsættelsesarbejder sådan som han hævder det?

      6. Kan beboerrepræsentation kræve fra udlejeren dokumentation for hvilke arbejder der blev trukket pengene fra lejers indvendig vedligeholdelseskonto?

      Lejeren har klaget over, at der blev trukket penge fra hendes konto for indvendig vedligeholdelse og udlejer har oplyst at det blev gjort, fordi der blev foretaget nogle reparationer i hendes lejemål, men vil ikke oplys hvilke og slet ikke udlevere kopi af dokumentation for udførte arbejder.

      7. En lejer i boligblokken har vundet 3 sager om lejeforhøjelse for årerne 2012, 2013 og 2015 pga. udlejes manipulationer med regninger som blev anvendt til beregning af budget for omkostningsbestemt leje. Da fejlene vedrørte alle lejeres varslingsbreve har udlejer refunderet for meget betalt leje tilbage til alle lejere i boligblokken.

      Da vi som beboerrepræsentation har spurgt udlejer om han også vil refundere for meget udbetalt leje til de lejere som er fraflyttet, men boede i boligblokken den periode som sagerne om lejeforhøjelse vedrører, svarede udlejeren at de lejere selv skal indbringe sagen for huslejenævnet.

      Er det korrekt?

      De lejer ved ikke at der blev vundet sager i huslejenævn og hvorfor skal de være foskelsbehandlet i forhold til de lejere som stadig bor i ejendommen og har fået penge tilbage. Vi kender slet ikke de fraflyttede lejers nye adresser for at kunne give dem oplysninger om sagerne.

      Handler udlejer ikke i ond tro, når han ved, at han ulovligt har opkrævet penge fra lejere og ikke gør noget for at refundere dem og udnytter det faktum, at de ikke længere bor i ejendommen.

      Ved at ikke refundere penge til fraflyttede lejere tilegner sig udlejeren deres penge, som han ikke burde have.

      Er det ikke strafbart handling?

      Jeg håber meget på jeres svar og hjælp.

    • #17669
      Jakob Lindberg
      Moderator

      Hej Nicole

      Vi kan ikke påtage os, at besvare alle dine spørgsmål her i brevkassen, så nedenfor får du svaret på det første.

      Jeg vil anbefale jer, at I som beboerrepræsentation søger indmeldelse i en lejerforening. Såvidt jeg kan se, har I så mange problemer, at I risikerer at løbe sur i dem, med mindre I får hjælp

      Der kan også være mange penge at hente, hvis I kører sagerne rigtigt. Vi har ikke lejerforeninger overalt i landet. Men hvis du sender en mail til

      koege@dklf.dk

      og skriver i hvilken by, I bor kan jeg finde frem til den lejerforening, I skal melde jer ind i.

      Spørgsmål 1)
      Har udlejer ret til at nægte udleveringen af kopierne af lejekontrakter når det er den eneste mulighed for beboerrepræsentationen at afsløre en eventuel forskelsbehandling mellem lejere?

      I kan desværre ikke tvinge jeres udlejere til at udlevere lejekontrakterne, så længe der ikke er en sag. Men hvis I har bare et eksempel på forskelsbehandling, kan I starte en huslejenævnssag. I forbindelse med denne bliver udlejer nødt til at udlevere de relevante oplysninger.

      Med venlig hilsen, Jakob Lindberg

Viser 1 svartråd

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.